Anak-anak kami

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers Lilypie Third Birthday tickers

Wednesday, October 2, 2013

Good boy

Smlm En.Airell kene amek neb sedas...hehe..batuk bekahak tp tkde la semput. Dah lama tk jumpe doc syed..tekejut die tgk smlm...hehe..airell ni patient kesayangan sbb selalu sangat dtg jumpe die...cek2 balik rekod rupenye dah setahun airell tk dtg jumpe die..Alhamdulillah En. Airell dah getting better..dulu boleh dikatakan tiap2 bulan mesti p jumpe doc syed..hehe..kire rumah percutian gitu... jom tgk En. Airell yg sangat behave masa amek neb smlm...dah beso dah tk de jerit2 lg dah mcm dulu...
video

Wednesday, September 18, 2013

Tuesday, February 19, 2013

Steamboat

Hohoho...smlm adalah hari steamboat serumah..kekeke...actually lama dah nk bersteamboat di rumah tp belum ade kesempatan pn mama ni nak buatnye...Adik sarah la ni minat benor ngan steamboat setelah di ajar oleh en papa merasa haritu...lepas makan sekali mau lagi dan mau lagi...wowowo..bankrap la bapak korang kalau asyik request nak makan bende tu je. Pertama kali bawa derang makan steamboat kat bangi..restoran antarabangsa...mmm not bad la sbb ade grill sekali..mama duk makan yg grill je kuah2 tu kureng sket..tp anak2 suka beno ngan steamboat tu...pastu ajak makan lagi...dah satu kepala utk dewasa 25 hengget anak2 kene 12...rasenye tempat ni la yg paling murah yang penah kami jumpa. Yg second time kitorang nak try makan kat red wok bangi plak...tp tutup manjang maklumlah raya cina depa pun beraya gak...red wok restoran cina muslim. Makanan kat sini pun sedap...die ade 2 part belah kiri utk steamboat dan belah kanan ade ala carte.
Apa kate kita tgk plak steamboat yang ada di restoran pn mama..huhuhu...en papa siap tekejut lagi pn mama leh buat steamboat kat umah...hehehe see the hand la.....alahaiiii bukan susah pun....masak je la kuah tomyam ke sup ke...pastu letak piuk atas meja haaa amekaw....dah jadi steamboat....bahan2 tu suke ati la u olls nak makan ape..beli yg makan je jgn ikut mcm kat restoran byk beno...ade kang membazir je...jom layannsss...mula2 masak satu piuk je ingatkan cukup...amekaw sekali 2 piuk pn mama kene masak sbb 1st round tanpa kehadiran en papa sbb die lom sampai anak2 dah kelaparan so kami serbu dulu...utk en papa mama tepksa masak satu round lagi kuah..hohoho..mmg puas hati makan sampai puas...siap topup lagi....

 
 Berikut adalah bahan2 yang telah pn mama pilih untuk di jadikan bahan makanan jap lgi....biarkan kuah yang dah dimasak tadi mendidih sebentar...pastu baru leh masukkan bahan tersebut.
 
 Tengok tengok die sudah mengelegak....hokeyyy jom serbuuu....
 Antara aksi2 serbuan tadi....kui kui kui...sila jgn fokus pada pinggan2 yang i guna ye...hihihi...carca marba je..maklumlah di rumah sahaja..
Licin sudah pinggan en ayen...burrbbb konyanggg....

Thursday, February 7, 2013

Menu of the week

Sebenar byk bende nak kene buat..tp jiwa ade sedikit kacau la sbb next week nak buat presentation. Adoilahaiii.....dah lama giler rasenye tak buat persembahan kat depan orang....kekeke.... sejak i retired jadi lecturer 5 tahun yang lepas...wo wo rasa berdebar plak nak bercakap depan orang ramai wpun hanya la colleague2 i je...uwaaa....idea tak mai2 walaupun dah start buat slide 2 3 hari yang lepas....idea idea marilah menjelma .... pn mama sangat memerlukan kamu.... wah harapnye setelah di seru idea akan datang mencurah2 seperti hujan yang turun semalam dan bakal turun jap agi ni...dengo dah menderum derum kat luar opis i ni...
Back to the topic la...kekeke tajuk lain citer lain plak...huhuhu... Oklah marilah kita merelease kan tension dulu...hoho kalau cikgu BI cek my statement ni mau nangis...kui kui kui...tp gasakla kan blog i suka ati i la nak gune bahasa apa pun kan...huhuhu....sorry madam E...hihihi..i will try my best to write and speak in english ya...Oklah mari kita tgk menu pilihan minggu ini...ceewahh konon nak tiru blog cmg la kan...tiap2 ari ade gambo masakan...wowiii tp i tk dapat la nak masak mcm cmg masak..maklumlah i kan seorang wanita yang bekerjaya..so, masak yang simple2 je kalau sempat kalau tk tapau je la. Oklah menu nye ialah kari kepala ikan...wowwiii ...sebenarnye pn mama dah teringin nak makan bende ni mgg lepas lagi masa MC last week...siap beli 2 ketul kepala ikan merah lagi..hahaha tp hasilnye nan hado..sebb lepas balik dari tesco kepeningan kepala mengatasi utk pn mama memasak...so, selasa lepas barulah dapat merealisasikan hasrat nak makan kari kepala ikan ni..... kalau makan kat kedai mau puluh2 hengget juga...tp kalau masak sendiri 2 ketul kepala ikan baru 11 hengget lebih...huisshh rugi kan makan kat luar...oklah marilah kita melihat cara2 nak masak...kekekek cam chef plak...ni kire telebih jiwa kacau ni sbb sampai cara nak masak pun boleh publish sekali...kekke...tp i tkde resepi sbb resepi main champhak2 ajoooo...hohoho...asal sedap kan...yang tu mmg puji diri sendiri...*tekan lif naik juga kan...sape suh masuk bakul mmg tk gerak la kan...*hohohoh...
Mula2 tumiskan bawang bawang kecik, putih, beso bersama rempah ratus hingga naik bau....gambo senget...huhuhu
 bile dah naik bau masukkan rempah kari yang dibancuh bersama sedikit air sehingga pecah minyak...
 Ini adalah bahan utama iaitu kepala ikan merah yang i perap kan bersama asam jawa utk menghilangkan bau hanyir...
 Ok..bile garing rempah tadi masukkan la santan...dan tunggu menggelegak baru masukkan ikan tadi....lepas tu bile ikan dah hampir masak masukkan pula accessories nye...spt bendi dan tomato...garam jgn lupe..kang tawo plak...
Taraaa...ini lah hasil nye fresh from periuk...i takde pinggan lawo2 so dalam piuk pun jadi la...hehehe..

Okla itu sahaja catatan pn mama hari ni sekadar untuk menghilangkan stress sbb idea tak mo datang2 lagi.... till then...

Tuesday, February 5, 2013

Anak dara..

Khamis lepas, masa amek cik sarah n ayen dari taska..tiba2 cik sarah tanya satu soalan yang sangat tak masuk akal...huhuhu...soalan nye berbunyi..."mama..boleh tak kalau adik taknak sekolah kebangsaan.....adik sekolah agama je..."...what??? nak terbuntang mata omak e donga soalan tu...tp masih dapat mengontrol emosi maklumlah depan anak2 kan....emosi2 kene sorok..kekeke... "Huishhh mane bley sekolah kebangsaan pun penting gak...mane leh tk sekolah..kenape adik tknak sekolah.." cik sarah tk balas pun cuma tersenyum2 ala mahu menangis...mmm...nape ni...."adik kat sekolah tiap2 ari nangis..."..."Haaaa yeke.." emaknye membalas sambil membuat muka ala2 terkejut....tp mmg tekejut pun la sbb tak sangka anak dara sorang ni leh menangis plak sbb masa fisrt week anto gi sekolah amat la macho tkde sebarang drama pun terjadi kat sekolah...tp kenape skang plak nangis..."nape dik..nape nangis kat school".... "mmmm...ade budak laki tu selalu kacau adik....die selalu ckp adik lukis tk cantik..adik kaler tak cantik....."...Uwaaaa yeke sbb tu ke ...hohohohoho..."adik kene tukar duk belakang dengan budak lelaki...adik duk tengah2....."....uisshh byk plak titik titik kan...kekeke...tp i mmg suka letak titik ni...ala2 benti jap...ekekeke..see mmg tkle elak la nak letak titik titik ni....hohohoh...
Ok sambung balik..."Kenape adik kene tuko belakang lak..." sambung ibunye..huisshh cam ayat novel plak. lalu sarah membalas..."sbb.......adik bercakap ngan alia n sarah".....ooooooo begitu....hehehe..mmg salah la anak ku... tp agak tidak patut meletakkan anakku di belakang sekali bersama dua org budak lelaki yg agak byk cakap dan mungkin agak nakal...agaknye la kan...Ingat kan die ok sampai umah nye..upunye drama tk abes lagi satu malam die minta pn mama datang school suh minta tuko tpt duduk. Die betul2 down rupenye sbb die kate lepas kene tuko die asyik nangis je sbb budak2 lelaki selalu usik die. Mmmm mmg tkleh jadi sebenar nye sbb bende ni dah dropkan die nye semangat utk ke sekolah...cik sarah tk mcm tu selalunye... cuma die tk boleh org drop kan die..die akan jd drop sedrop2nye...
Mujo keesokkan harinye en papa bercuti sbb hari wilayah...so, we decided utk jumpe cikgu die utk explain ape yg dah jadi kat semangat die...n luckily ptg tu die balik school dengan muka ceria dan sangat bersemangat..sbb dah dapt tuko tpt duduk ngan budak pempuan gak wpun bukan kawan baik die. Ok lakan dari duduk dgn budak2 yg suka mengusik...mama harap sarah akan berjaya dengan cemerlang nanti...

Inilah cik sarah anak dara ku sorang....ni masa 1st day at school...sepesen je gaya tangkap gambo...susah tol nak dapat muka ala2 ayu sket...huhu

Thursday, January 31, 2013

The January's

Sekejap sungguh masa berlalu..hari ni dah hari terakhir dalam bln january. Kami2 yang the January's ni pun dah bertambah setahun umur kami....hehehe..siapa kami tu...kami tu adalah mama, ammar n sarah. Kering la poket papa bln ni ye..mmm tk juga kot..sbb kami takde la sambut very the sgt2 pun... masa besday abg kat secret recepi je..beli sepotong kek pun ok bg abg ..hehehe...terharu plak bile abg ammar ckp tkpela ma..duit mama kan tinggal 5 ringgit tk sambut pun tkpe...hihihi kebtulan masa tu tk kuar duit lg n die tebuka purse mama n nmpk duit mmg betul2 ade 5 hengget je....die rasa bersalah kot sbb die minta mcm2.... mmg bln ni kami agak sengkek..yeler dengan baju bajan sekolah peralatan lagi fuh beratus juga abes nye..pastu last month pun p bercuti beramai ramai...mmg agak sengkek la bln ni...layan gambo abg n adik nye besday
 Abg nye kek sepotong durian cheese cake...at secret recepi

Adik nye cake oreo ice cream cake...at JM beriani...
  
Opps...ni tak sambut pun tapi nak gak kek...tgk sepotong kek utk die....comot sekali...hihhi

Tapi besday mama lain sket ...sbb gaji jan dah masukkk...yahooo....tak aci kan...mak die lak yg lebih...tp mama tak minta ape2 pun sebenarnye...sbb entahlah agaknye dah berusia kot sbb tak rasa sgt nak menyambut ke ape bagai... cukup sekadar ucapan pun dah rasa seronok...tp kire hari lahir ni ade sambutan meriah siap pasang khemah bagai kat depan umah...hohoho..tkde la...kebetulan haritu ade jiran sebelah umah wat kenduri kawin berkemah la bagai kan.... sekali la tu kire sambut harijadi i la gak...kekeke..perasan.. sebenar nye yg paling best hari tu kami balik kg sbb cuti 3 hari kan...wowwiii best nye.... tetiba en papa tny kita nak beli kek ape ni...eh bile masa plak pn mama request kek..tk de pun....ala dah alang2 balik kg kita potong2 kek la sket...oraiitt pn mama setuju je dah org offer kan...hihihi..tk malu....
 Ni la kek pn mama...kek besa2 je beli kat kedai kek ayub...hihihi...rainbow velvet kek...dap gak...selesai malam tu gak sbb sume adik beradik ade kecuali MAKSU..
 
 Abg ammar tlg nyalakan lilin n die gak la wakil tiup kan lilin tu..huhuhu...
Cik sarah tlg wakil kan potong kek..pn mama ala2 macho tgk je anak2 yg excited maklumlah masa besday derang kan tkde acara potong memotong ni kan..so bg peluang la...hihi

Hadiah?? takkan tkde hadiah kot kan...mmm mestila ada.... hehehe... sebenarnye bende yg en papa bg ni mama dah lama nak...nak  beli sendiri die asik tk bg je sbb besala kalau pn mama yg membeli mesti cari yg murah2 n paling kecik je..besala nak jimat kos....bagus bini en papa kan kan...tp tup2 en papa dah belikan utk mama...hehehe...tp pandai nye idok pun lagi..tk pe buku dah beli tk lama lagi tere la tu...hohohoho...ye ke....iyeee cita2 mesti tinggi...ape hadiah nye...hehehe..jeng jeng jeng...
hehehe......

Wow sekali menulis agak panjang isinye....byk sebenar cerita nak update tp penyakit M itu sgt la menguasai keadaan so, bile sgt2 free baru la leh cite kan...ok la till next time....

Friday, December 28, 2012

Jumaat terakhir 2012

Pejam celik pejam celik tirai 2012 hampir melabuhkan tirai nya..lama betul blog tak berupdate..sekejap je rasanya. Mcm2 perkara pahit manis yang extreme rase nye 2012 ni.sedar tk sedar dah setahun lebih mencari rezeki di tempat baru...sedar tk sedar hampir setahun ayahanda tercinta meninggalkan kami..ya Allah sekejap je rasenye...ape yang penting walau betapa pantas nye masa berlalu pastikan hidup kita juga sentiasa berubah kepada yang lebih baik. Cuba berazam utk menjadi seseorang yang lebih baik dari sebelum ini...menjadi isteri yang lebih baik, ibu yang lebih baik, anak yang lebih baik, menantu yang lebih baik, kwn yang lebih dan pekerja yang lebih baik...waaa byk betul yg lebih baik...tp itu la yang sepatutnye kan..sentiasa berpkiran yang lebih baik. Hari ini juga merupakan jumaat terakhir utk 2012...semoga bertemu kembali jumaat di tahun 2013...insyaallah jika panjang umur...
Minggu depan anak2 pun dah mula bersekolah...adik adriana maisarah akan masuk darjah 1..abg ammar akan naik darjah 3...semoga anak2 di permudah kan urusan mereka dan semoga mereka menjadi anak2 yang cemerlang dalam pelajaran mereka juga menjadi anak2 yang soleh dan solehah.